U bent hier:
  • Home
  • NIEUWS
  • HBA ONTWIKKELT GEGARANDEERD HOUDBARE HORTENSIA’S

De Kwakel, 20 maart 2019- Hydrangea Breeders Association (HBA) levert per definitie rassen die goed houdbaar zijn. Om aan die belofte te voldoen zijn houdbaarheidstesten op de eigen locatie in De Kwakel een vast onderdeel van de selectieprocedure.

Potplantendeskundige Jan ten Brinke schuift de deur van de proefruimte open. Op lange tafels staat een keur aan pothortensia’s in allerlei kleuren en vormen. Een aantal planten met bloemschermen die eruit zien alsof ze zijn bespat met roze en witte verf springen in het oog. ,,Bijzonder, ja’’, vindt Ten Brinke. ,,En ze houden zich goed’’, zegt hij keurend.

Focus op de bloem
Alle planten staan inmiddels drie weken in de proefruimte die voldoet aan het protocol voor houdbaarheidstesten. ,,Dat betekent dat de hortensia’s hier bij 20⁰C onder huiskameromstandigheden zes weken moeten staan’’, legt Ten Brinke uit. Tijdens de houdbaarheidstesten ligt de focus op hoe de bloem zich houdt, een nevenaspect is doorkleuring. Naar teelteigenschappen zoals gelijkmatig in bloei komen, vatbaarheid voor botrytis en mooi blad werd al in een vroeger stadium gekeken tijdens eerder gehouden klonenproeven.

Veelbelovende types
De potplantenspecialist loopt naar een aantal witte hortensia’s. ,,Dat zijn vaak gevoelige types’’, weet hij. De bloemrandjes van sommige soorten kleuren snel bruin, maar de witte met dubbele bloemen die Ten Brinke aanwijst heeft daar geen last van. ,,Kijk eens wat een mooie bollen dat zijn. Dat ziet er veelbelovend uit. We hebben al een dubbele lichtroze en een dubbele lichtblauwe, maar een witte nog niet.’’

Belangrijk argument
De gevuldbloemige witte is één van de kandidaten die HBA over twee jaar als nieuw ras op de markt kan brengen, wijst Ten Brinke met een brede armzwaai naar de andere hortensia’s in de testruimte. Maar eerst het einde van de proef afwachten. ,,Houdbaarheid wordt een steeds belangrijker verkoopargument naar de consument. Daar heeft HBA aandacht voor.’’