U bent hier:
  • Home
  • NIEUWS
  • HBA VOERT OUD HOUT PROEF UIT OM SNIJHORTENSIASEIZOEN TE VERVROEGEN

De Kwakel, juni 2021 – De snijhortensiarassen van HBA zijn prima geschikt om op oud hout bloemen te produceren, daarmee is het mogelijk om al in maart/april bloemen op de markt te brengen. Dat blijkt uit de oud hout proef die HBA dit voorjaar uitvoerde.

Voor de oud hout proef kweekte HBA vanaf eind januari een aantal snijhortensia-rassen (o.a. Royal Parade, Royal Palace, Royal King, Royal Wedding) op oud hout op in een gestookte kas (17ᵒC). Tegelijkertijd werden deze rassen vorstvrij in een onverwarmde kas opgekweekt. Doel van de proef was om te testen of de planten in de verwarmde kas mooie bloemen op oud hout ontwikkelden. Kwekers kunnen deze snijhortensia’s dan al in maart/april aan de markt leveren.

De video die HBA van de proef maakte toont hoe de verschillende rassen zich ontwikkelden in de verwarmde en in de koude kas. De kleuren van de bloemen op oud hout van bijvoorbeeld Royal Parade uit de verwarmde kas gaan in week 21 al richting classic. Terwijl de bloemen op oud hout van dit ras in de koude kas in week 21 net goed zijn om te oogsten. Ook is te zien dat in de koude kas tussen de bloemen van Royal Parade op oud hout verse scheuten groeien. Deze verse scheuten zijn pas later in het seizoen klaar om te oogsten.

Bekijk de HBA- video van de oud hout proef: https://youtu.be/Ld9wK1CkOJY

Meer informatie is verkrijgbaar bij Erik van Rossum, erik.van.rossum@agriom.nl, 06 2671 52 93