U bent hier:
  • Home
  • NIEUWS
  • WAC OPENT NIEUWE TESTLOCATIES IN COLOMBIA EN ECUADOR

De Kwakel, februari 2019  – WAC opent nieuwe rozenproeftuinen in Ecuador en Columbia. Op beide testlocaties zijn in 2018 enkele honderden WAC-selecties aangeplant. ,,Op de open dagen in maart presenteren we die graag aan potentiële klanten’’, zegt Agriom-directeur Jaap Stelder.

Op zijn laptop toont hij enthousiast foto’s van enkele selecties op de proeftuin in Ecuador die hij in januari bezocht. Een goed gevulde, witte roos springt eruit. ,,Dat is Vanilla Ice, onze kanjer op dit moment. Een erg productieve selectie met knoppen die mooi openkomen en een beetje langwerpig van vorm zijn waardoor ze niet snel beschadigen tijdens transport’’, legt hij uit. ,,En dit is ook een hele goede’’, zegt hij terwijl hij doorklikt naar een andere witte. ,,Dit is de FF100, deze heeft een nog wat grotere bloem dan Vanilla Ice.’’

Betere mogelijkheden
De WAC-rozenproeftuin op 2800 m hoogte in Cayambe, Ecuador, is gevestigd op kwekerij Flowerfest. Voorheen had WAC een proeflocatie bij Fiscella in Cayambe. ,,Maar die samenwerking hebben we opgezegd omdat Flowerfest betere mogelijkheden biedt’’, verklaart Stelder. ,,Zuid-Amerika is een belangrijke markt. We willen Zuid-Amerikaanse producenten graag laten kennismaken met het sortiment van WAC en richten ons niet langer alleen op de afzet in Afrikaanse productiegebieden.’’ Binnen WAC hebben verdelingsbedrijf Agriom uit De Kwakel en de Ugandese producent Wagagai hun krachten gebundeld voor de ontwikkeling van nieuwe selecties.

Veelbelovende uitblinkers
Dat Zuid-Amerikaanse producenten geïnteresseerd zijn in het WAC-sortiment blijkt uit het feit dat Ecoroses, een kwekerij op 3100 m hoogte in Machachi, Ecuador, in oktober vorig jaar een proefbed met Bali aanplantte. ,,Deze roos met flamingokleurige bloemblaadjes aan de buitenkant en een crèmekleurig hart is echt een uitblinker, maar dat geldt zeker ook voor de tweekleurige Catch en bepaalde selecties die nog onder nummer staan’’, meent Stelder. Het WAC-sortiment op de rozenproeftuin in Ecuador is te zien tijdens de open dagen die eind maart worden gehouden.
Wat later in het seizoen worden ook open dagen gehouden op de WAC-proeflocatie op 2700 m hoogte in Colombia bij Unique Collection Farms in Savanna de Bogota. ,,Onze selecties daar zijn wat later aangeplant en in een iets minder vergevorderd groeistadium. Maar ook die willen we natuurlijk tonen aan geïnteresseerde producenten. Het zag er goed uit toen ik er in januari was, dus dat belooft wat.’’

Op de foto: Edgar Orjuela (links midden) en Martin Yepes (rechts), WAC vertegenwoordigers in respectievelijk Ecaudor en Colombia, keuren een bed Balo op de nieuwe WAC-proeftuin in Cayambe, Ecuador.

Agriom: directeur Jaap Stelder, +31 6 5140 8341
WAC Ecuador: Edgar Orjuela, +593 999706451
WAC Colombia: Martin Yepes,  +57 314 4597115
WAC Kenia: Richard McGonnell, +254 722 810 968